CNC Frezen - Wat is 3-, 4- en 5-assige metaalbewerking?

Het verschil tussen 3-, 4-, 5- en meer-assige metaalbewerkingen 

JEVA Metaalbewerking B.V. heeft beschikking over machines die vanuit verschillende benaderingsposities metaal kunnen bewerken. Dit varieert van 2- tot 5-assig bewerken.

Het verschil tussen 3-, 4-, 5- en meer-assige metaalbewerkingen 

Bij metaalbewerkings machines wordt er gewerkt met frees of draai bewerkingen op meerdere assen. Bij frezen roteren gereedschappen op de as en snijden zo het materiaal op zo'n manier dat dit precies in de gewenste vorm komt. Bij draaien draait het product en wordt er met een statisch gereedschap op de as een bewerking uitgevoerd.

De keuze tussen 3-, 4 of 5 assige bewerking zit hem in de complexiteit van bewerkingen en of producten. De keuze hierin is bepalend voor een kwalitatief kostentechnisch goed product dat precies voldoet aan de gewenste afmetingen.

3-assige bewerkingen:

In de kern draait 3-assige metaalbewerking om drie bewegingsassen: X, Y en Z. Dit betekent dat het werkstuk of het gereedschap kan bewegen in drie richtingen. Dit is ideaal voor eenvoudige en minder complexe bewerkingen. Of het nu gaat om het frezen, boren of andere bewerkingen, onze 3-assige machines bieden een solide basis voor nauwkeurige resultaten.

4-assige bewerkingen

Bij 4-assige bewerking komt er een extra dimensie bij: de A of B-as. Deze toevoeging opent de deur naar meer creatieve mogelijkheden. Nu kunnen we niet alleen in X, Y en Z bewegen, maar ook roteren rondom de A of B-as. Dit maakt complexe bewerkingen mogelijk die voorheen wellicht uitdagend of alleen door middel van een extra bewerking mogelijk waren. JEVA Metaalbewerking streeft ernaar om projecten naar een hoger niveau te tillen met onze geavanceerde 4-assige machines.

5-assige bewerkingen: ultieme flexibiliteit

De meest complexe bewerking bij JEVA is de 5-assige bewerking. Hier voegen we de W-as toe aan het scala van bewegingsvrijheid. Nu kunnen we niet alleen draaien rondom de A en B-as, maar ook het product overnemen met de W-as. Deze extra flexibiliteit maakt het mogelijk om de meest complexe vormen gemakkelijker te bewerken. JEVA Metaalbewerking omarmt de uitdagingen van 5-assige bewerkingen zodat we mee kunnen op het gebied van precisie en efficiëntie.

 

Bij JEVA produceren we zowel seriematig als halffabricaten en/of eindproducten. Betrouwbaarheid, professionaliteit en eerlijke prijzen zijn voor ons belangrijke waarden. Meer informatie? Bekijk ons machinepark of neem contact met ons op.